O nas

DZIĘKI ZACHOWANIU ŚCISŁEJ HIGIENY PRODUKCJI ORAZ STAŁEJ KONTROLI JAKOŚCI MARGARYNY Z LOGIEM BIELMAR MAJĄ DŁUGI OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA. OPRACOWANY PRZEZ NAS PROCES TECHNOLOGICZNY POZWALA NA OFEROWANIE PRODUKTÓW BEZ KONSERWANTÓW.

historia

Historia zakładu z Bielska-Białej

Zakłady Tłuszczowe Bielmar Sp. z o.o. to polska firma, należąca do obecnych i byłych pracowników, dostawców rzepaku i dystrybutorów jej produktów. Spółka istnieje od 1994 roku, natomiast zakład rozpoczął swoją działalność w 1945 roku. Siedziba Spółki mieści się w Bielsku-Białej, gdzie znajdują się magazyny nasion rzepaku, nowoczesna tłocznia oleju, rafineria i margarynownia oraz baza logistyczna. 

Strategia podatkowa firmy za rok 2020 

Strategia podatkowa firmy za rok 2021 

Strategia podatkowa firmy za rok 2022

Strategia podatkowa firmy za rok 2023

1917

W czasie zaborów powstaje Olejarnia Biznera w Kamienicy. Zakład spłonął w 1917 roku. Odbudowany na przełomie 1920/21 roku został wydzierżawiony przez Pawła Hoffmana i braci Sternów. Rusza produkcja margaryn i oleju rafinowanego.

1926

W Bielsku-Białej S. Arzt zakłada konkurencyjną fabrykę produkującą tłuszcze.

1939

W czasie okupacji niemieckiej
Oba zakłady nie doznają większych uszkodzeń. Załodze udaje się uchronić część maszyn przed wywiezieniem lub zniszczeniem przez Niemców. Zamknięto olejarnię w Kamienicy.

1945

Połączono dwie fabryki i rozpoczyna się modernizacja.

1966

BZPT i Szopienickie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego połączono w przedsiębiorstwo pod nazwą Śląskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego z siedzibą w Katowicach-Szopienicach.

1972

Rusza produkcja margaryny typu palma według normy ministerialnej. Wcześniej uruchomiona zostaje produkcja mlecznej w 1959 roku i zwykłej w 1969 roku.

1982

Powstaje samodzielne i niezależne przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą Bielskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego.

1987

BZPT uruchamiają pierwszą w Polsce nowoczesną linię produkcji margaryny.

1990

Przedsiębiorstwo przyjmuje nazwę Bielmar. Logo zaprojektowane przez Kazimierza Gibałę trafia na produkty, a margaryna Bielska zostaje odznaczona Medalem Zdrowej Żywności.

1992

Na opakowaniu bielskiej margaryny Palma pojawia się wizerunek sympatycznego Murzynka, który autorce – Marii Rymkowskiej - projektu pozytywnie skojarzył się z krajem pochodzenia oleju palmowego oraz popularnym wówczas wierszem dla dzieci Juliana Tuwima. Konsumenci zaczynają nazywać margarynę zakładu z Bielska-Białej Palmą z Murzynkiem. Autorka wizerunku Palmy jest również twórczynią charakterystycznego wizerunku pieczywa na Śniadaniowej.

1994

Pracownicy, rolnicy i hurtownicy rejestrują Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Ogromny wkład w jej założenie i rozwój mieli Stanisław Babiński Dyrektor Generalny, Zdzisław Then Dyrektor ds. Ekonomicznych i Zakupów, Jan Daniel Dyrektor ds. Technicznych oraz Augustyn Kubiczek Główny Księgowy.

1995

Spółka pracownicza przejmuje majątek po BZPT Bielmar. 1 kwietnia rozpoczynają działalność Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” Sp. z o.o.

2005

Zakłady Tłuszczowe Bielmar W 2005 roku zmieniono technologię tłoczenia oleju – wprowadzono prasy głębokiego tłoczenia, które pozwalają na pominięcie etapu ekstrakcji chemicznej. Zastosowanie nowej technologii nie wymaga stosowania rozpuszczalników organicznych, co przyczyniło się do ich eliminacji z produktów i środowiska. Rozpoczęto produkcje bez ekstrakcji chemicznej.

2014

Zakłady Tłuszczowe z Bielska-Białej wprowadzają nowe logo.

Obecnie firma zatrudnia niemal 350 osób, jej roczne obroty sięgają 250 milionów złotych.

Osiągnięcia i nagrody

Na przestrzeni lat działalność Zakładów Tłuszczowych „Bielmar” oraz wytwarzane przez nie produkty zostały wielokrotnie docenione i nagrodzone przez autorytety branży i konsumentów. Oto niektóre z przyznanych wyróżnień.

1993

Medal Honorowy

na IX Ogólnopolskich Targach Zdrowej Żywności za wybitne osiągnięcia w technologii produkcji margaryny.

1997

Złota MALWA’97

dla margaryny Śniadaniowej w Ogólnopolskim rankingu konsumentów.

2000

Puchar Jakości 2000

dla oleju Beskidzkiego, I miejsce wśród olejów rzepakowych przyznane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie.

2004

Lider Rynku 2004

dla margaryny Śniadaniowej i Miss Kromeczki podczas INTERRES International Fair w Rzeszowie

2005

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

dla margaryny Palmy podczas Targów ECOLIFE 2005 w Tarnowie.

2008

Nagroda Główna i Puchar Jakość 2008

dla Z.T. „Bielmar” przyznane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie

2012

Laur Konsumenta

w kategorii Odkrycie Roku 2012 dla margaryny Śniadaniowa Klasyczna.

2013

Certyfikat i Statuetka Przedsiębiorstwo Fair Play

po raz dwunasty dla Z.T. „Bielmar”.

2014

Produkt Roku w kategorii Wyrób dla Puff Pastry

podczas Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi w Katowicach.