Projektowanie smacznych kanapek dla dzieci, a dla dorosłych konsultacje dietetyczne oraz porady makijażystki – to wszystko przygotowaliśmy dla uczestników bezpłatnych warsztatów dla najmłodszych i ich rodziców. Zajęcia odbyły 21 listopada w Ciachomanii Bielsku-Białej w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”. Interaktywne zajęcia mają przypomnieć rodzicom o prawidłowych zasadach odżywiania. Właśnie w wieku 3-6 lat kształtują się nawyki żywieniowe dziecka: to, czego nauczy się ono we wczesnym dzieciństwie, będzie procentowało w przyszłości. Wspólne przygotowanie kolorowych kanapek przez zabawę uczy najmłodszych, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Rodzice mogli skorzystać z konsultacji dietetycznych. Dla mam przygotowano ponadto spotkanie ze stylistką i makijażystką. Natomiast dla seniorów - słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Bielsku-Białej - przygotowano 14 listopada seminarium z zakresu dietetyki. Podczas pierwszego z czterech zaplanowanych wykładów uczestnicy mogli zapoznać się z tematyką występowania i profilaktyki chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, choroby jelit, żołądka, przełyku, nerek, nowotwory, osteoporoza. Okazuje się bowiem, że większość chorób, szczególnie tych występujących w późniejszych dekadach życia, wzmagana jest przez czynniki środowiskowe, takie jak styl życia, dieta, zanieczyszczenia, zakażenia, brak aktywności fizycznej, narażenie na dym tytoniowy, stres czy sytuacja socjoekonomiczna. Dlatego niezwykle ważna okazuje się prewencja dietetyczna oraz pielęgnowanie właściwych nawyków żywieniowych. Każdy dzień jest dobry, by zacząć poświęcać większą uwagę diecie i aktywności fizycznej. Zajęcia te kierujemy do seniorów, by uświadomić im, że to również dieta ma wpływ na ich codzienne samopoczucie czy rozwój kolejnych chorób. To również sprawdzian ich wiedzy na temat tego, jakie zwyczaje żywieniowe praktykują, opiekując się swoimi wnukami. Seminaria z zakresu dietetyki skierowane do seniorów są pilotażowym programem organizowanym przy współpracy Spółki Bielmar i Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy Akademii Techniczno – Humanistycznej w Bielsku- Białej. Kolejne spotkanie poświęcone zasadniczym różnicom między dietą dziadków i wnuków zaplanowano na 12 grudnia br. Następne 16 stycznia i 13 lutego 2104 roku. https://www.youtube.com/watch?v=5k9twQ-GwvQ