Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” obchodzą w tym roku podwójny, okrągły jubileusz.
Równo 70 lat temu firma rozpoczęła konsolidację i produkcję w obecnym miejscu, a 20 lat temu dzięki odwadze i konsekwencji pracowników przekształciła się w spółkę pracowniczą, jedną z niewielu obecnie działających w Polsce. Zakład niezmienne działa od 70 lat i należy do czołówki producentów margaryn, olejów i tłuszczów roślinnych.
Przedsiębiorstwo jest polską firmą prywatną, a jej właściciele - pracownicy, dostawcy rzepaku i dystrybutorzy produktów spółki – od samego początku postawili na najwyższą jakość produktów komponowanych od lat według autorskich receptur z wykorzystaniem najlepszych składników.
- Jako jeden z niewielu znaczących producentów na rynku tłuszczów, szczycimy się stuprocentowym polskim kapitałem, a także konsekwencją w korzystaniu z wieloletniej tradycji produkcji wyrobów ze sprawdzonych, naturalnych składników. - mówi Andrzej Janaczek, Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”. Zakład rozpoczął pracę natychmiast po II wojnie światowej na bazie dwóch przedwojennych fabryk i działa od tego momentu w Bielsku-Białej, w budynkach przy ul. Sempołowskiej 63. To właśnie tam znajdują się magazyny nasion rzepaku, nowoczesna tłocznia oleju i rafineria i margarynownia oraz baza logistyczna. Z.T. „Bielmar” jest obecnie jedną z niewielu
w Polsce spółek pracowniczych.
W czerwcu 1994 roku pracownicy, rolnicy i hurtownicy założyli Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. 1 kwietnia 1995 roku „Bielmar” Sp. z o.o. zdołała wziąć w leasing przedsiębiorstwo państwowe „Bielmar” i tym samym mogła stać się w pełni niezależnym podmiotem. Opłaty leasingowe, należne Skarbowi Państwa, zostały przez pracowników i innych udziałowców Spółki spłacone bardzo szybko i w ten sposób stali się oni właścicielami Zakładów Tłuszczowych „Bielmar” Spółka z o.o.
Firma zatrudnia obecnie ponad 400 osób, jej roczne obroty wynoszą ok. 250 milionów złotych, a udział w polskim rynku tłuszczów żółtych daje jej jedną z czołowych pozycji wśród producentów margaryn.
aktualności